skarbonka plakat 2019 420x594 A2 v034 tysiące tekturowych skarbonek Jałmużny Wielkopostnej przygotowała Caritas Diecezji Tarnowskiej. Zebrane środki – podobnie jak w zeszłych latach -  będą przeznaczone na pomoc osobom starszym („Dar Juniora dla Seniora”).

Skarbonki będą dostępne w parafiach naszej diecezji od I niedzieli Wielkiego Postu. Trafią one głównie do uczniów szkół na terenie diecezji tarnowskiej. Zachęcamy wiernych – uczniów i ich rodziny, żeby w ramach jałmużny wielkopostnej rezygnowali z konkretnych przyjemności i przeznaczyli zaoszczędzone w ten sposób pieniądze na rzecz potrzebujących pomocy - wrzucając do skarbonek.

Można również przekazać darowiznę do wirtualnej skarbonki poprzez platformę dotpay (wchodzimy przez kliknięcie) lub bezpośrednią wpłatę na konto: 71 1020 4955 0000 7302 0097 4683 z dopiskiem „Jałmużna wielkopostna”. Zebrane fundusze zostaną przekazane na leczenie i rehabilitację osób starszych.

Ponadto Tarnowska Caritas przygotowała 50 tysięcy baranków z cukru i 34 tysiące paschalików – wielkanocnych świec. Będą one rozprowadzane przez członków Parafialnych Oddziałów Caritas we wszystkich kościołach naszej diecezji (można je nabyć również w biurze Caritas – przy ul. Prostopadłej 9a). Połowa pieniędzy z zebranych ofiar - pozostanie w parafiach do pomocy udzielanej przez oddział parafialny, a druga część zasili fundusz, z którego Caritas pomaga chorym z diecezji oraz przebywającym w placówkach w Tarnowie, Dąbrowie Tarnowskiej, Grybowie i Jadownikach Mokrych.

Zachęcamy, by baranki i świece paschalne z logo Caritas były ozdobą świątecznych stołów, ale nade wszystko niech będą symbolem pomocy chorym dzieciom i osobom starszym.

GOŚCIE ONLIE