SKC

Wielki sukces Szkolnego Koła Caritas działającego przy Publicznej Szkole Podstawowej im. Św. Urszuli Ledóchowskiej w Tymowej – nagroda i motywacja!!!!

Z Tymowej do Rzymu

Wolontariusze Szkolnego Koła Caritas z Publicznej Szkoły Podstawowej im. św. Urszuli Ledóchowskiej z Tymowej wzięli udział w ogólnopolskim konkursie zorganizowanym przez Caritas Polska pod tytułem „Zacznij działać”. Celem konkursu było przygotowanie prezentacji multimedialnej lub filmu nt. działania wolontariatu przez grupę 3 – 7 osób w następujących krokach:
a) rozpoznanie lokalnego doświadczenia, potrzeb innych i własnych możliwości,
b) opracowanie planu przeprowadzenia akcji pomocowej przez zebraną grupę,
c) przygotowanie praktycznej instrukcji z działaniami do wykorzystania przez kolejne grupy osób.
Grupa siedmiu wolontariuszek w składzie: Karolina Bednarek, Paulina Dębska, Zofia Fyda, Monika Grzegorzek, Marta Tucznio, Justyna Sikora oraz Gabriela Urbańczyk przygotowały film krótkometrażowy prezentujący działalność SKC w Tymowej. Film okazał się najlepszy. Jury uzasadniając wygraną zasugerował się ciekawym podejściem do tematu, czyli sposobem rekrutacji nowej osoby do wolontariatu i tym samym do działania.
Dziewczyny wywalczyły główną nagrodę. Wyjazd do Rzymu i spotkanie z papieżem Franciszkiem.
W niespełna 8 minut, bo tyle trwa film, autorki pokazują zakres działań SKC w Tymowej. Jednak aby ten film mógł powstać potrzeba było jedenastu lat pracy (kilkunastu roczników) młodzieży w Szkolnym Kole Caritas. Obecnie Koło liczy 54 wolontariuszy. Są to uczniowie klas gimnazjalnych, klasy siódmej oraz szóstej. Dyrektorem szkoły jest p. Lucyna Krzyżak, natomiast opiekę nad Kołem sprawują: p. Magdalena Bednarek, p. Grażyna Bednarek, p. Monika Sułek. Asystentem kościelnym jest ks. proboszcz Jerzy Kawik.

Zakres działalności wolontariuszy SKC jest szeroki (na miarę małej miejscowości): pomoc starszym i ubogim, charytatywny festyn serca, wyjazdy wakacyjne i zimowe dla dzieci z parafii, zbiórki i akcje na rzecz potrzebujących. Ich realizacja jest możliwa dzięki pomocy rodziców, instytucji, grup i organizacji tymowskich.

Magdalena Bednarek

Z życia SKC