SKC

DSC 0437

Po prawie siedmiu miesiącach przygotowań w parafii Dobra zostało powołane formalnie Szkolne Koło „Caritas” przy Szkole Podstawowej im. Leopolda Węgrzynowicza. Uroczystość odbyła się w czasie Mszy św., której przewodniczył zastępca dyrektora „Caritas” Diecezji Tarnowskiej Ks. Krzysztof Majerczak. Uroczystość odbyła się w Tygodniu Miłosierdzia, który jest obchodzony w całej Polsce.

• Wolontariat w naszej szkole ma długą tradycję, jednak postanowiliśmy nadać mu charakter formalny w strukturach „Caritas” – mówi pani Grażyna Nika, dyrektor szkoły.
  • Współpraca wszystkich instytucji i osób dobrej woli to klucz do szerokiej pomocy, z którą udaje się nam dotrzeć – zaznacza pani Beata Miśkowiec, prezes Parafialnego Zespołu „Caritas”
  • Od września ubiegłego roku rozpoczęliśmy regularne spotkania, w każdy poniedziałek. Akcje połączyliśmy z formacją. Chcieliśmy również dać sobie czas, czy wytrwamy, czy zapał nie minie. Jak się okazuje jest coraz większy, dlatego podjęliśmy decyzję o utworzeniu Szkolnego Koła „Caritas” – mówi Ks. Jakub Jasiak, pierwszy asystent kościelny Koła.
  • Rzeczywiście od września podjęliśmy ogrom pracy, wystarczy wspomnieć: akcję „Kilo”, kartki bożonarodzeniowe i wielkanocne przygotowane i rozniesione do ponad 120 osób, Dzień Seniora, Paczka Dobra, paczki na Mikołaja dla dzieci z Ukrainy oraz doraźne zbiórki charytatywne – wylicza pani Lucyna Mikosza, pedagog szkolny i pierwszy opiekun Koła.
  • Jesteście 213. Szkolnym Kołem „Caritas” posiadającym blisko 70 stałych wolontariuszy. Jesteście jednym z najliczniejszych Szkolnych Kół w całej diecezji – podkreślił w homilii Ks. Krzysztof Majerczak, zastępca dyrektora „Caritas” naszej diecezji.

Na zakończenie uroczystości wszystkim obecnym podziękował Ks. Proboszcz Wojciech Sroka, który również zaprosił członków Parafialnego Zespołu „Caritas” oraz nowego Szkolnego Koła na dalsze świętowanie na plebanię."

ks. Jakub Jasiak

Z życia SKC