Wypoczynek Dzieci i Młodzieży

zd-132Wakacyjna Akcja Caritas skierowana jest do dzieci i młodzieży z rodzin wielodzietnych, ubogich, niepełnych i dysfunkcyjnych, których rodziców nie stać na sfinansowanie wyjazdu dzieci na wakacyjny wypoczynek. Każdego roku Caritas Diecezji Tarnowskiej wspiera finansowo wypoczynek zimowy i wakacyjny ponad tysiąca dzieci.

Informowanie i promowanie tej akcji, jest także okazją do przypomnienia wszystkim o potrzebach dzieci, które podobnie jak ich bardziej zamożni rówieśnicy, chciałyby również przeżyć radość wakacyjnego wyjazdu.

zd-094Caritas nie jest organizatorem wakacyjnych turnusów, ale dofinansowuje projekty wypoczynku, które składane są przez parafie. Co roku Caritas przyjmuje kilkadziesiąt wniosków o dofinansowanie

wyjazdu w różne strony Polski. Najczęściej są to wyjazdy w góry, w okolice Krynicy, Szczawnicy, Krościenka i Zakopanego. Duża liczba dzieci z ubogich rodzin wyjeżdża także nad morze. Turnusy wakacyjne

trwają minimum jeden tydzień. Zawsze są one wielką atrakcją i dobrym wypoczynkiem dla dzieci, które bez tej pomocy, spędziłyby czas wakacji w domu. Parafie, które są organizatorami wyjazdów, troszczą się o odpowiednią kadrę wychowawczą.

Środki materialne na Wakacyjną Akcję Caritas pochodzą z rozprowadzanych w Adwencie świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom.