Caritas Diecezji Tarnowskiej przystępuje do tradycyjnej akcji „Wielkanocne Dzieło Caritas”.

Pierwszą formą Dzieła będzie zebrana w Środę Popielcową taca, która przeznaczona jest na dzieła charytatywne podejmowane przez Caritas parafialne i Caritas diecezjalną.

kostka skarbonka2020Drugą formą Dzieła jest jałmużna wielkopostna, której towarzyszy skarbonka wielkopostna przekazywana dzieciom szkolnym.
Akcja ta winna zaangażować nie tylko dzieci czy młodzież, ale całe rodziny. Złożone do skarbonek ofiary pozostają w całości w parafii i powinny być przeznaczone na różne dzieła charytatywne w myśl hasła: „Dar Juniora dla Seniora”.

WDC 2020Trzecią postacią Dzieła jest zbiórka ofiar związana z tradycyjnym barankiem wielkanocnym oraz z paschalikiem wielkanocnym. Caritas Diecezji Tarnowskiej przygotowała 55 tysięcy baranków oraz 35 tysięcy paschalików, które począwszy od I niedzieli Wielkiego Postu rozprowadzane będą przez członków Parafialnych Zespołów Caritas. Paschalik można wykorzystać podczas Liturgii w Wielką Sobotę, a następnie postawić na świątecznym stole. Można też zapalić go na grobie najbliższych w Poniedziałek Wielkanocny.

Środków ze złożonych przy okazji akcji – ofiar przeznaczone zostaną na pomoc osobom chorym i starszym. Zachęcamy, by baranki i świece paschalne z logo Caritas były nie tylko ozdobą świątecznych stołów, ale nade wszystko niech będą symbolem pomocy chorym i osobom starszym.