SOS DLA AFRYKI

DSCN295328 II. 2019 r. w Szkole Podstawowej im. Wojska Polskiego w Mogilnie została zorganizowana kolejna już w tym roku akcja Szkolnego Koła Caritas : " Pomocne Serca" przy pomocy opiekunów ks. Damiana Siciarza i p. Doroty Janisz. Akcja ta przebiegła pod nazwą : "SOS DLA AFRYKI". Była ona akcją ogólnopolską zorganizowaną przez Braci Kapucynów Misjonarzy, do której postanowiliśmy też przystąpić. Kiermasz, który został zorganizowany w " Tłusty Czwartek" zachęcał do kupienia chociaż 1 pączka , by w ten sposób tamtym dzieciom podarować 2 obiady. Oprócz pączków na naszym kiermaszu kupić można było: faworki, babeczki, chrusty, oponki. Akcja cieszyła się dużym powodzeniem wśród uczniów naszej szkoły, w wyniku której udało nam się zebrać ponad 1.100 zł.

opiekun Dorota Janisz

Wolontariusze SKC u najmłodszych pacjentów

DSC00054Po raz kolejny w obchody Dnia Chorego włączyli się  wolontariusze Szkolnych Kół Caritas. Odwiedzili oni chore dzieci przebywające na oddziałach szpitalnych w Dębicy, Tarnowie i Nowym Sączu obdarowując dobrym słowem, uśmiechem i śpiewem. Dzięki wsparciu Carrefour Dębica, Carrefour Nowy Sącz i indywidualnym darczyńcom – nowożeńcom - przekazali zabawki oraz słodycze małym pacjentom. Bóg zapłać wolontariuszom i darczyńcom za wspaniały gest solidarności z chorymi dziećmi.

Podsumowanie projektu „Tymowska niepodległość ze św. Urszulą Ledóchowska” realizowanego w Publicznej Szkole Podstawowej w Tymowej.

20181205 115511Dnia 5 grudnia w naszej szkole odbyło się podsumowanie projektu „Tymowska niepodległość ze św. Urszulą Ledóchowską”. Swoją obecnością zaszczycili nas J. E. ks. biskup Stanisław Salaterski, dyrektor Caritas Diecezji Tarnowskiej ks. Zbigniew Pietruszka, Ks. Krzysztof Majerczak zastępca dyrektora Caritas Diecezji Tarnowskiej, ks. Zbigniew Wielgosz kierownik Tarnowskiego oddziału Gościa Niedzielnego, ks. Mariusz  Żuczek – proboszcz, p. dyrektor przedszkola Maria Mendel, p. Elżbieta Ogiela  – dyrektora MOKSiR w Czchowie, p. Rozalia Krakowska – kierownika MBP w Czchowie, miejscowi samorządowcy, rodzice, przedszkolaki z wychowawcami.

PODSUMOWANIE AKCJI SZKOLNEGO KOŁA CARITAS pod nazwą „TYTKA CHARYTATYWNA dla Pana Adama”

20181122 15225423 listopada 2018 roku miało miejsce podsumowanie ogólnoszkolnej akcji zorganizowanej  przez Szkolne Koło Caritas pn. „Tytka charytatywna dla Pana Adama”. Akcja była odpowiedzią na artykuł o sytuacji Pana Adama z Makowicy, który ukazał się dwa tygodnie temu w Gazecie Krakowskiej.   Tytka to inaczej torba - forma lokalnej akcji nawiązywała do promowanej przez Caritas akcji o tej właśnie nazwie, związanej z obchodami II Światowego Dnia Ubogich.