„Zakopiańskie wędrowanie śladami Jana Pawła II”

zakopianskie wedrowanie 216 października 2018 r. odbył się wyjazd formacyjny do Zakopanego 50 wolontariuszy 156. Szkolnego Koła Caritas z Łapczycy wraz z opiekunami, w ramach nagrody Caritas Diecezji Tarnowskiej za zajęcie I miejsca w diecezjalnym konkursie „Dobro na wagę złotówki”.

Wolontariat katolicki w kontekście wychowania do wartości

Logo SKCSerdecznie zapraszamy Opiekunów i Asystentów Szkolnych Kół Caritas na zajęcia:  formacyjno-szkoleniowe: Wolontariat katolicki w kontekście wychowania do wartości organizowane przez Kurię Diecezjalną i MCDN ODN w Tarnowie we współpracy z Caritas Diecezji Tarnowskiej dla Opiekunów i Asystentów Szkolnych Kół Caritas, Odbędą się one 25 kwietnia 2018 r w godz.10.00-14.00 w MCDN ODN w Tarnowie, ul. Nowy Świat 30, aula na 2 piętrze.

Dzień Chorego - wolontariusze SKC na dziecięcych oddziałach

Wolontariusze Szkolnych Kół Caritas odwiedzili chore dzieci w kilku szpitalach naszej diecezji:

NOWY SĄCZ – SZPITAL IM. JĘDRZEJA ŚNIADECKIEGO – 8 lutego 2018
Małych pacjentów ze śpiewem na ustach, dobrym słowem i prezentami odwiedzili wolontariusze SKC ze Szkoły Podstawowej nr 14 w Nowym Sączu z opiekunem – p. i asystentem kościelnym – ks. Mariuszem Mrzygłód.

Sacz 1 Sacz 2 Sacz 5

TARNÓW – SZPITAL ŚW. ŁUKASZA – 9 lutego 2018
Światowy Dzień Chorego coraz bliżej. Dlatego grupa wolontariuszek Szkolnego Koła Caritas, działającego przy Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 1 w Tarnowie Mościcach, odwiedziła w piątkowe przedpołudnie chore dzieci w szpitalu św. Łukasza w Tarnowie...

Cały artykuł na portalu diecezjalnym: http://www.diecezja.tarnow.pl/index.php/wiadomosci/item/5330-swiatowy-dzien-chorego-na-oddziale-dzieciecym-w-tarnowskim-szpitalu-film-i-zdjecia

DĘBICA – 13 lutego 2018
Uczniowie klasy VI Szkoły Podstawowej i klasy II Gimnazjum z Latoszyna wraz ze swoim katechetą i Proboszczem – ks. Piotrem Grzanką  przynieśli na oddział dziecięcy  wiele uśmiechu, słodkości  oraz misie – Caritas. Akcję pomocy wsparł Carrefour Dębica.

Cały artykuł na portalu diecezja.tv: https://debica.tv/swiatowy-dzien-chorego-w-debickim-szpitalu-2/