Wolontariusze SKC odwiedzili małych pacjentów

NS 3Po raz kolejny z racji Światowego Dnia Chorego wolontariusze Szkolnych Kół Caritas Diecezji Tarnowskiej odwiedzili małych pacjentów w kilku szpitalach.  Przybyli do Szpitala św. Łukasza w Tarnowie, Szpitala w Dębicy oraz w Nowym Sączu, bo jak sami stwierdzili – lubią pomagać. W czasie spotkań nie zabrakło uśmiechu, dobrego słowa, wspólnego śpiewu, słodyczy, pluszaków oraz modlitwy w intencji chorych dzieci.

DZIEŃ WOLONTARIUSZA w pasierbieckiej szkole i parafii

IMG 20191208 WA00001„Ten jest dobry – kto chce być dobry”

5 grudnia 2019 r. w Szkole Podstawowej im. Władysława Reymonta w Pasierbcu odbył się II Szkolny Dzień Wolontariusza, tym razem pod hasłem: „Ten jest dobry, kto chce być dobry”. Patronem dnia był autor powyższych słów, patron ubogich, bezdomnych i cierpiących, polski zakonnik, założyciel zgromadzenia albertynów i albertynek, nazywany „Bratem naszego Boga” – Święty Brat Albert Chmielowski. Organizatorem akcji było Szkolne Koło Caritas pod kierunkiem P. Natalii Wątroby, P. Agnieszki Matląg i P. Danuty Guzik.

SOS DLA AFRYKI

DSCN295328 II. 2019 r. w Szkole Podstawowej im. Wojska Polskiego w Mogilnie została zorganizowana kolejna już w tym roku akcja Szkolnego Koła Caritas : " Pomocne Serca" przy pomocy opiekunów ks. Damiana Siciarza i p. Doroty Janisz. Akcja ta przebiegła pod nazwą : "SOS DLA AFRYKI". Była ona akcją ogólnopolską zorganizowaną przez Braci Kapucynów Misjonarzy, do której postanowiliśmy też przystąpić. Kiermasz, który został zorganizowany w " Tłusty Czwartek" zachęcał do kupienia chociaż 1 pączka , by w ten sposób tamtym dzieciom podarować 2 obiady. Oprócz pączków na naszym kiermaszu kupić można było: faworki, babeczki, chrusty, oponki. Akcja cieszyła się dużym powodzeniem wśród uczniów naszej szkoły, w wyniku której udało nam się zebrać ponad 1.100 zł.

opiekun Dorota Janisz

Wolontariusze SKC u najmłodszych pacjentów

DSC00054Po raz kolejny w obchody Dnia Chorego włączyli się  wolontariusze Szkolnych Kół Caritas. Odwiedzili oni chore dzieci przebywające na oddziałach szpitalnych w Dębicy, Tarnowie i Nowym Sączu obdarowując dobrym słowem, uśmiechem i śpiewem. Dzięki wsparciu Carrefour Dębica, Carrefour Nowy Sącz i indywidualnym darczyńcom – nowożeńcom - przekazali zabawki oraz słodycze małym pacjentom. Bóg zapłać wolontariuszom i darczyńcom za wspaniały gest solidarności z chorymi dziećmi.