„Wstań, idź, twoja wiara cię uzdrowiła” - Światowy Dzień Chorego w Placówkach Caritas DT

Bez-nazwy-4W duchowej łączności z całym Kościołem obchodzącym Światowy Dzień Chorego, w całej diecezji – a więc także w placówkach prowadzonych przez naszą diecezjalną Caritas – spotkali się na modlitwie i refleksji nad cierpieniem i chorobami, nierozdzielnie związanymi z życiem człowieka, zarówno sami chorzy, jak i ich opiekunowie. Oto krótkie relacje:

1. Dom Emerytów – Placówka Pielęgnacyjno-Opiekuńcza CDT w Tarnowie (autor: ks. Andrzej Wolanin)

Już w dni poprzedzające uroczystość mogliśmy przeżywać niezwykłe chwile. Najpierw wizyta Ks. Bpa Wiesława Lechowicza, administratora naszej diecezji, połączona z rozmowami z pensjonariuszkami i błogosławieństwem chorych w każdej sali. Potem odwiedziny pani redaktor z diecezjalnego Radia RDN Małopolska, przygotowującej audycję na Dzień Chorego. Wielkim przeżyciem dla chorych i pracowników placówki była możliwość podzielenia się ze słuchaczami radia swoimi przemyśleniami i odczuciami towarzyszącymi cierpieniu i pracy wśród chorych.

Aby nikt nie pozostał bez pomocy

08-02 12-34-44Szczególnie niesprzyjające warunki atmosferyczne spowodowały wzrost ilości osób korzystających z pomocy Domu dla Bezdomnych Mężczyzn Caritas Diecezji Tarnowskiej. Trwające wiele dni silne mrozy sprowadziły realne zagrożenie dla zdrowia, a w wielu przypadkach również dla życia osób przebywających „na ulicy”.
Aktualnie z pomocy Domu Caritas korzysta 90 osób, które ze względu na pogodę nie są w stanie samodzielnie funkcjonować. Dysponując 50 miejscami noclegowymi, konieczne było przygotowanie dodatkowych na korytarzu, a w ostatnich dniach również w kaplicy. Mieszkańcami są osoby z rejonu Tarnowa, ale również z sąsiednich gmin, w większości nieprzygotowanych na taką okoliczność. Każdego dnia zgłaszają się lub są dowożeni przez służby mundurowe potrzebujący, wymagający różnej formy wsparcia. Na terenie Domu zapewniono im możliwość kąpieli, skorzystania z czystej odzieży i ciepłego posiłku. Ze względu na bardzo zły stan zdrowia, w tym częste odmrożenia i stany zapalne, wiele osób wymaga pomocy lekarskiej lub pielęgniarskiej udzielanej przez siostry ze Stacji Opieki Caritas. Pomimo bardzo trudnych warunków nikt nie pozostaje bez pomocy, a kuchnia działająca przy Domu wydaje dodatkowe posiłki dla wszystkich przychodzących po pomoc.
W tych trudnych dniach, na wzrastające potrzeby placówki nie pozostali obojętni mieszkańcy Tarnowa, którzy codziennie przynoszą podstawowe artykuły niezbędne do bieżącego funkcjonowania (odzież, ręczniki, pościel, koce, środki czystości). Jest to kolejne doświadczenie, które nie pozwala wątpić w niezwykłą wrażliwość Tarnowian; wrażliwość tak często uwidacznianą w sytuacjach kryzysowych.

Dla właściwego zapewnienia pomocy osobom bezdomnym Caritas współpracuje z pracownikami MOPS Tarnów oraz służbami miejskimi, monitorującymi sytuację na terenie miasta.

Jerzy Maślanka

Szczególna obecność bł. Jana Pawła II w Hospicjum i DPS Caritas DT

16-01 09-12-14W pierwszą sobotę stycznia Placówki Hospicjum i DPS św. Brata Alberta Caritas Diecezji Tarnowskiej w Dąbrowie Tarnowskiej przeżywały uroczystość wprowadzenia relikwii bł. Jana Pawła II. Połączona została ona z pierwszym Spotkaniem Rodzin Osieroconych w 2012 roku.
Wdzięczni Jego Eminencji, Ks. Kardynałowi Stanisławowi Dziwiszowi, a nade wszystko Bogu za ten wielki dar, ufamy że będzie on wielką pomocą duchową dla wszystkich cierpiących, umierających, ich rodzin, a także dla pracowników placówek i wolontariuszy towarzyszących chorym do końca i pomagających przekraczać próg Domu Ojca.

Urszula Mróz

DZIEŃ BABCI w Domu Emerytów Placówce Pielęgnacyjno-Opiekuńczej CDT

23-01 11-54-07W środę 18 stycznia 2012 r. obchodziliśmy w Domu Emerytów Dzień Babci. Na tę okoliczność odwiedziła naszą placówkę młodzież z Zespołu Szkół Plastycznych w Tarnowie wraz ze swoją katechetką, p. mgr Anną Wojnowską. Przez blisko 3 godziny trwało spotkanie młodzieży z naszymi pensjonariuszkami. W ramach przygotowanego programu artystycznego ważną część stanowiło wspólne kolędowanie przy akompaniamencie gitar. Wspólny śpiew kolęd i pastorałek utrzymany w konwencji koncertu życzeń wywoływał wiele uśmiechów radości zarówno u naszych podopiecznym jak i u samej młodzieży.
Nie mogło zabraknąć także spotkań indywidualnych młodzieży z chorymi w salach. Uczniowie wręczali piękne, własnoręcznie przez siebie wykonane kartki z życzeniami. Towarzyszyły temu rozmowy i życzenia, które wywoływały wiele wzruszeń nie tylko u babć. Pojawiły się bowiem prawdziwe łzy wzruszenia u samej młodzieży, która zapewniając o głębokich przeżyciach, obiecała kolejne odwiedziny.

W imieniu swoim i pensjonariuszek serdecznie dziękuję Młodzieży i pani Ani za wspólne kolędowanie i możliwość prawdziwego przeżycia Dnia Babci.

Ks. Andrzej Wolanin