Aby nikt nie pozostał bez pomocy

08-02 12-34-44Szczególnie niesprzyjające warunki atmosferyczne spowodowały wzrost ilości osób korzystających z pomocy Domu dla Bezdomnych Mężczyzn Caritas Diecezji Tarnowskiej. Trwające wiele dni silne mrozy sprowadziły realne zagrożenie dla zdrowia, a w wielu przypadkach również dla życia osób przebywających „na ulicy”.
Aktualnie z pomocy Domu Caritas korzysta 90 osób, które ze względu na pogodę nie są w stanie samodzielnie funkcjonować. Dysponując 50 miejscami noclegowymi, konieczne było przygotowanie dodatkowych na korytarzu, a w ostatnich dniach również w kaplicy. Mieszkańcami są osoby z rejonu Tarnowa, ale również z sąsiednich gmin, w większości nieprzygotowanych na taką okoliczność. Każdego dnia zgłaszają się lub są dowożeni przez służby mundurowe potrzebujący, wymagający różnej formy wsparcia. Na terenie Domu zapewniono im możliwość kąpieli, skorzystania z czystej odzieży i ciepłego posiłku. Ze względu na bardzo zły stan zdrowia, w tym częste odmrożenia i stany zapalne, wiele osób wymaga pomocy lekarskiej lub pielęgniarskiej udzielanej przez siostry ze Stacji Opieki Caritas. Pomimo bardzo trudnych warunków nikt nie pozostaje bez pomocy, a kuchnia działająca przy Domu wydaje dodatkowe posiłki dla wszystkich przychodzących po pomoc.
W tych trudnych dniach, na wzrastające potrzeby placówki nie pozostali obojętni mieszkańcy Tarnowa, którzy codziennie przynoszą podstawowe artykuły niezbędne do bieżącego funkcjonowania (odzież, ręczniki, pościel, koce, środki czystości). Jest to kolejne doświadczenie, które nie pozwala wątpić w niezwykłą wrażliwość Tarnowian; wrażliwość tak często uwidacznianą w sytuacjach kryzysowych.

Dla właściwego zapewnienia pomocy osobom bezdomnym Caritas współpracuje z pracownikami MOPS Tarnów oraz służbami miejskimi, monitorującymi sytuację na terenie miasta.

Jerzy Maślanka