Prymas Polski w Jadownikach Mokrych

Metropolita gnieźnieński abp Józef Kowalczyk uroczyście obchodził 75. urodziny w rodzinnych Jadownikach Mokrych oraz dokonał poświęcenia Ogrodu Hortiterapii – najnowszej inwestycji Ośrodka Opiekuńczo-Rehabilitacyjnego dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej Caritas Diecezji Tarnowskiej.

Eucharystię koncelebrował biskup tarnowski Andrzej Jeż oraz ok. 30 kapłanów. W uroczystościach uczestniczyli również samorządowcy, mieszkańcy wioski oraz pracownicy i pacjenci Ośrodka.

Abp J. Kowalczyk dziękował Bogu za wszelkie łaski, jakimi został obdarzony w ciągu całego życia. - Czynię to właśnie tu – w miejscu, gdzie przyszedłem na świat, gdzie spędziłem dzieciństwo, gdzie uczęszczałem do szkoły podstawowej i przyjmowałem sakramenty święte, gdzie na pobliskim cmentarzu spoczywają moi rodzice i tylu bliskich mi ludzi, z którymi dzieliłem dolę i niedolę codziennego zmagania się o chleb powszedni, gdzie odprawiłem Mszę świętą prymicyjną jako kapłan i pierwszą jako biskup, gdzie dziękowałem Bogu za 25. i 50. lat mojego kapłaństwa" – mówił jubilat.

Metropolita gnieźnieński podkreślił także, że dostrzegając problemy społeczne mieszkańców rodzinnych stron postanowił przy współpracy i życzliwości ludzi o otwartym i hojnym sercu, podjąć inicjatywę utworzenia Ośrodka Opiekuńczo-Rehabilitacyjnego dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej Caritas Diecezji Tarnowskiej w Jadownikach Mokrych.

Prace trwały od października 1997 roku do jesieni 2000 roku. Abp Józef Kowalczyk poświęcił i otworzył ośrodek 12 czerwca 2001 roku.

Rocznie placówka pomaga kilku tysiącom osób. Opiekę nad niepełnosprawnymi sprawuje ponad sto osób. Dziękując za ofiarną pracę, abp Józef Kowalczyk wręczył dyplomy i medale prymasowskie. Po Mszy św. został poświęcony Ogród Hortiterapii powstały przy Ośrodku Rehabilitacyjno-Opiekuńczym. To teren 65 arów podzielony na strefy m.in. wzroku, dotyku czy węchu. Kontakt z roślinami wspomaga rehabilitację - w ogrodzie posadzono kwiaty, drzewa i krzewy. Są alejki spacerowe i fontanna. Wszystko to dostosowano do potrzeb osób niepełnosprawnych. Będzie on także dostępny dla mieszkańców Jadownik Mokrych i wszystkich gości.ó

ks. Ryszard Podstołowicz