Serce przy sercu - z życia Hospicjum i DPS w Dąbrowie Tarnowskiej

29 września na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Serca. Jak co roku media skupiają swoją uwagę głównie na problematyce chorób układu krążenia, ryzykach zawału serca, profilaktyce, zdrowym stylu życia itd.

Tymczasem młodzież zrzeszona w Szkolnym Kole PCK oraz w Szklonym Kole Caritas przy Gimnazjum Nr 1 im. J. Brauna w Dąbrowie Tarnowskiej wraz ze swymi opiekunami: Katarzyną Wójcik oraz ks. Rafałem Imielskim, skierowała swoją uwagę na serce człowieka w jego wymiarze duchowym, organizując krótką wieczornicę dla chorych Hospicjum i podopiecznych Domu Pomocy Św. Brata Alberta. W okolicznościowym spotkaniu, którego mottem były słowa „SERCE PRZY SERCU”, nie zabrakło wspólnej modlitwy do Najświętszego Serca Jezusa, źródła wszelkiej miłości, serdecznych życzeń połączonych z wręczeniem naszym podopiecznym i pracownikom własnoręcznie wykonanych serduszek oraz daru serca – chwili własnego czasu – ofiarowanego, aby być przy drugim człowieku. Dziękujemy za to piękne, budujące świadectwo. To wielka radość, że mamy tylu młodych ludzi o wielkich sercach, którzy mają świadomość, że dobroć serca jest tym, czym ciepło słońca: ona daje życie.
Urszula Mróz