Skarby dzieciom - z życia Ośrodka w Jadownikach Mokrych

01 10 11 36 07III Tydzień Wychowania W ramach III Tygodnia Wychowania uczestniczyliśmy w spotkaniu pt.: „Poszukujemy skarbu. Co tak naprawdę liczy się w życiu?”. W pierwszej części spotkania oglądaliśmy inscenizację przedstawiającą podróż dwóch Piratów: Kapitana i Haka, którzy w łodzi „Błyskawicy” udali się w poszukiwaniu skarbu. Wspólnie przeżywaliśmy ich podróż podczas sztormu i dotarcie do nieznanej wyspy oraz odnalezienie skarbu. Ku zdziwieniu wszystkich wykopana skrzynia wcale nie była wypełniona złotem.

W dalszej części panie katechetki: Monika Cichoń i Agnieszka Pudełko rozdały do pokolorowania karteczki – mapy, mające doprowadzić do ukrytego skarbu. Wszyscy z ogromną ciekawością wykonywali swoje zadanie. Po zakończeniu pracy „załoga piracka” zachęciła nas do zajrzenia w głąb odnalezionej skrzyni. Po kolei dzieci wyjmowały: serce, modlitewnik, krzyż, książkę, długopis, rękawki do pływania. Wyciągnięte przedmioty dopasowywaliśmy do przygotowanych plansz przedstawiających: wiarę, życie, czytanie i pisanie, mowę, pływanie, miłość, a następnie przyklejaliśmy do nich pokolorowane kartki z osobami, którym zawdzięczamy „nasze skarby”. Panie katechetki wyjaśniły znaczenie odnalezionych przedmiotów i zachęciły do postawy wdzięczności Panu Bogu za te dary. Wspólne spotkanie upłynęło w radosnej atmosferze, co więcej - uświadomiło nam ogromne znaczenie naszych codziennych „darów – skarbów”, które każdy z nas posiada, a nie zawsze je dostrzega. Na zakończenie Kapitan i Hak zwrócili się do dzieci z apelem, aby o poznane skarby dbać i nigdy o nich nie zapominać.

Jesienne spotkanie 27 września – w ramach realizowanego programu z elementami hortiterapii – uczniowie naszej szkoły uczestniczyli we "Wrześniowym mini konkursie ogródkowym" oraz oglądali multimedialną prezentację "Wielbiciele czterech pór roku". Na zakończenie przygotowali dla siebie z ziół oraz płatków suszonych kwiatów małe pamiątki – saszetki zapachów lata. Przyroda jest środowiskiem przyjaznym dla zdrowia fizycznego oraz dobrego samopoczucia każdego człowieka. Sprzyja relaksacji, zaspokojeniu potrzeb piękna, wypoczynkowi oraz poprawie kondycji emocjonalnej. Za opiekę i troskę nad naturą odpłaca ona darem zdrowia, radości oraz siły. I tę prawdę przekazujemy naszym drogim uczniom, jako wsparcie w trudach doświadczania swojej niepełnosprawności.
Adriana Błaszczyk