Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom po raz 21!

29 11 14 22 34Około 130 tys. świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom trafi do parafii diecezji tarnowskiej. Dzięki tej akcji charytatywnej będzie można pomóc najmłodszym z rodzin potrzebujących. „Dziecko sercem rodziny” - to hasło ogólnopolskiej akcji Caritas, która w Adwencie jest organizowana po raz dwudziesty pierwszy.

Ta akcją chcemy pokazać, że to serce musi być gorące, musi bić mocno, musi darzyć miłością i oczekuje na miłość. Wyrazem tej miłości niech będzie nabycie świecy Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom i złożenie ofiary, która jest przeznaczona na letni i zimowy wypoczynek dzieci z rodzin potrzebujących. To dzięki tej akcji już podczas najbliższych ferii zimowych, dzieci będą mogły atrakcyjnie spędzić czas.
Kilka tysięcy sztuk świec trafi też do Francji, Wielkiej Brytanii, Austrii i Niemiec.
Połowa z pozyskanych funduszy (po odliczeniu kosztów produkcji i transportu) pozostanie w parafiach i także będzie przeznaczona na wypoczynek dzieci i młodzieży. Pozostała część trafi do centrali Caritas w Tarnowie, gdzie będą udzielane dotacje dla organizatorów wypoczynku.
W roku 2014, dzięki pieniądzom z Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom 2013, na letni i zimowy wypoczynek wyjechało 2.652 dzieci. Caritas Diecezji Tarnowskiej przeznaczyła na ten cel 147 tys. 375 zł.
Ewa Biedroń