Ku Niepodległej - śladami bohaterów i miejsc pamięci

100na100 Banner1920x92526 września na Stadionie Gryf - Mielec odbył się Meeting Niepodległościowy, jako  jedno z zadań w Projekcie: „Ku Niepodległej – śladami bohaterów i miejsc pamięci”. Projekt ten realizowany jest w ramach ogólnopolskiego Programu „100 projektów na 100-lecie odzyskania Niepodległości Polski”, którego organizatorem jest Caritas Polska a partnerem - Jeronimo Martins Polska S.A. Program powstał z myślą o lokalnych społecznościach, w których funkcjonują podopieczni oraz wolontariusze Caritas.

W ramach Caritas Diecezji Tarnowskiej projekt „100 na 100” jest realizowany przez dwa Szkolne Koła Caritas: przy Zespole Szkół Technicznych w Mielcu oraz przy Szkole Podstawowej w Tymowej.

Impreza na Stadionie Gryf w Mielcu rozpoczęła się Młodzieżowym Marszem Niepodległości, który przeszedł ulicami miasta w stronę stadionu Gryf i połączyła wszystkie szkoły ponadgimnazjalne z terenu miasta Mielca, aby razem w sportowych zmaganiach uczcić pamięć bohaterów, którym Ojczyzna i naród zawdzięcza wolność. Młodzież szkół ponadgimnazjalnych z terenu Mielca rozegrała mecz biało- czerwonych piłki nożnej. W przerwie meczu miała miejsce  część oficjalna - odśpiewanie Hymnu Narodowego, wciągnięcie Flagi Narodowej na maszt, zabranie głosu przez Starostę Powiatu Mieleckiego – Pana Zbigniewa Tymułę, Dyrektora Zespołu Szkół Technicznych w Mielcu mgr inż. M. Wojciechowskiego oraz Dyrektora Zespołu Szkół Ekonomicznych im. bł. R. Sitki  w Mielcu mgr M. Mysonę. Następnie odbyła się Sztafeta Niepodległościowa 100x100  i wręczenie nagród.  Po części oficjalnej - grupa zgłoszonej wcześniej młodzieży wyruszyła w Rajdzie rowerowym do miejsc pamięci Powstańców Styczniowych i Legionistów w Chorzelowie i Tuszowie Narodowym. Po drugiej połowie meczu,  odbyła się Sztafeta 11x800, której organizatorem był Zespół Szkół Ekonomicznych im. bł. ks. R. Sitki w Mielcu. Meeting Niepodległościowy uświetniły biało – czerwone balony helowe.

Opiekun SKC przy ZST w Mielcu
Celina Szymańska