Wigilia w Hospicjum i Domu Pomocy św. Brata Albetra

20181224 112344Tradycyjnie w Wigilijne przedpołudnie Wspólnota Hospicjum i Domu Pomocy Św. Brata Alberta w Dąbrowie Tarnowskiej  zgromadziła się w Kaplicy Domu, aby modlitwą u stóp Miłosiernego Jezusa rozpocząć wigilijne obrzędy. Eucharystii przewodniczył wicedyrektor diecezjalnej Caritas Ks. Krzysztof Majerczak, który również wygłosił głęboką w treści okolicznościową homilię. Wspólnie z włodarzami dąbrowskiego powiatu, włodarzami miasta, rodzinami naszych podopiecznych oraz naszymi chorymi, dziękowaliśmy Bogu za przeżyty rok i wszelkie otrzymane dobro, powierzając równocześnie Jego Opatrzności naszą przyszłość.

Po zakończonej Eucharystii razem zasiedliśmy przy wigilijnym stole, aby z radością i wzruszeniem  łamać biały opłatek – symbol miłości,pojednania, życzliwości i przyjaźni oraz spożywać przygotowane wigilijne potrawy.  Umocnieni na duchu i ciele, pełni pragnienia, aby pokój, radość i miłość płynące z Betlejemskiej szopy opromieniły naszą trudną codzienność i wypełniły po brzegi serca nas wszystkich, pomimo łez, cierpienia, samotności i bólu osierocenia, które tak często są udziałem tego Domu, wspólnie śpiewaliśmy piękne polskie kolędy i pastorałki, mając w myśli piękne słowa z homilii Księdza Dyrektora, że: „zawsze, ilekroć uśmiechasz się do swojego brata i wyciągasz do niego ręce, jest Boże Narodzenie, zawsze, kiedy milkniesz, aby wysłuchać, jest Boże Narodzenie…”