WDPD2019 plakat wwwW ramach 26. edycji akcji odbywającej się pod hasłem: ŚWIECA, KTÓRA TWORZY POLSKĄ WIGILIĘ Caritas Diecezji Tarnowskiej zamówiła 124 tysiące małych i 12 tysięcy dużych świec, które zapłoną na wigilijnych stołach. Ofiary zebrane przy rozprowadzaniu świec będą przeznaczone na wsparcie dzieci w rehabilitacji i leczeniu, wakacyjny wypoczynek oraz dofinansowanie dożywiania.

Tradycyjnie od I Niedzieli Adwentu tj. 1 grudnia br. w parafiach naszej diecezji rozprowadzane będą świece Caritas – w ramach Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom zostało zapoczątkowane przez Caritas w 1994 r. Od blisko 20 lat akcja ma charakter ekumeniczny. Obecnie jest prowadzona przez Caritas wspólnie z Diakonią Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego, Diakonią Kościoła Ewangelicko-Reformowanego oraz Prawosławnym Ośrodkiem Miłosierdzia Eleos. Światło świecy przypomina nam, że na naszą pomoc czekają ci, którzy nas potrzebują.

Serdecznie zachęcamy do nabywania świec, a przez to wsparcia inicjatyw związanych z niesieniem pomocy dzieciom.