Odblaski od Caritas dla Policji

35074e53c46224c836ff259954ac295e L2 tysiące odblasków przekazała Caritas Diecezji Tarnowskiej dla Policji w regionie. Opaski trafią do pieszych, by w okresie jesienno-zimowym byli bardziej widoczni na drodze.

- Mamy nadzieję, że akcja przyczynia się do tego, że piesi są bardziej widoczni, że zmniejsza się liczba wypadków i również w ten sposób ratuje się zdrowie i życie ludzi, którzy uczestniczą w ruchu drogowym - mówi dyrektor Caritas ks. Zbigniew Pietruszka.

- Policja rozda odblaski pieszym podczas różnych spotkań i akcji - dodaje nadkomisarz Sebastian Bąk, naczelnik Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Miejskiej Policji w Tarnowie. - Kampanie, które prowadzimy to przede wszystkim profilaktyka. Mówimy uczestnikom o tym jak zachowywać się na drodze - podkreśla.

Do noszenia odblasków zachęca ks. Damian Migacz, diecezjalny duszpasterz kierowców. - Akcja jest z myślą o starszych i dzieciach. Odblaski mogą uratować nam życie. Warto je nosić - dodaje.

Tysiąc odblasków trafiło już do tarnowskiej Policji. Natomiast tyle samo opasek dostanie także sądecka Policja.

Tekst z portalu Diecezji Tarnowskiej