DZIEŃ WOLONTARIUSZA w pasierbieckiej szkole i parafii

IMG 20191208 WA00001„Ten jest dobry – kto chce być dobry”

5 grudnia 2019 r. w Szkole Podstawowej im. Władysława Reymonta w Pasierbcu odbył się II Szkolny Dzień Wolontariusza, tym razem pod hasłem: „Ten jest dobry, kto chce być dobry”. Patronem dnia był autor powyższych słów, patron ubogich, bezdomnych i cierpiących, polski zakonnik, założyciel zgromadzenia albertynów i albertynek, nazywany „Bratem naszego Boga” – Święty Brat Albert Chmielowski. Organizatorem akcji było Szkolne Koło Caritas pod kierunkiem P. Natalii Wątroby, P. Agnieszki Matląg i P. Danuty Guzik.

Najważniejszym punktem programu było przedstawienie pt. „Ojciec Ubogich”, które miało na celu przybliżenie postaci Brata Alberta całej społeczności szkolnej. W inscenizacji wzięli udział  członkowie SKC. Przedstawienie, przeplatane piosenkami religijnymi przy akompaniamencie P. Beaty Rozum oraz trębaczy, bardzo się wszystkim podobało. Następnie miało miejsce podsumowanie Szkolnego Konkursu Wiedzy o św. Bracie Albercie zorganizowanego przez Szkolne Koło Caritas. Uczestnikom przyznano nagrody i wyróżnienia. Po uroczystym rozstrzygnięciu konkursu, uczniowie klasy drugiej  zaprezentowali układ choreograficzny do „Piosenki o pomaganiu ludziom”. Podczas Szkolnego Dnia Wolontariusza miała także miejsce sprzedaż domowych wypieków. 5 grudnia na szkolnych korytarzach można było spotkać świętych i błogosławionych. Dzieci przebrane za swych patronów wyglądały wspaniale. Anioły częstowały wszystkich cukierkami ufundowanymi przez księdza proboszcza.

W niedzielę 15 grudnia członkowie Szkolnego Koła Caritas zaprezentowali swój program artystyczny w kościele. Przed i po występie SKC prowadziło zbiórkę do puszek dla Pana Adama Dudka – parafianina chorego na neurosarkoidozę. Dzięki szkolnej „słodkiej” akcji oraz kweście kościelnej Szkolne Koło Caritas mogło wspomóc finansowo rodzinę Dudków w przedświątecznym okresie. Wszystkim, którzy w jakikolwiek sposób włączyli się w akcję BÓG ZAPŁAĆ!