Wigilia dla seniorów

z6W raz z końcem roku dobiega końca II-ga edycja programu "Na codzienne zakupy" oraz projektu "Senior Caritas", które Caritas Diecezji Tarnowskiej realizowała we współpracy z Caritas Polska. Spotkania przy wigilijnym stole, które odbyły się w Tarnowie 20 grudnia i w Starym Sączu 21 grudnia zgromadziły zarówno uczestników obydwu projektów, jak i wolontariuszy, którzy także, bardzo często są już seniorami, a jednak zapał, chęci i entuzjazm nie pozwalają im pozostawać biernymi.

To właśnie oni w swoich parafiach, na miarę sił i możliwości organizują różne formy działania, aktywizując i zachęcając inne starsze osoby, które z różnych względów są lub czują się samotne i opuszczone. Eucharystia w kaplicy domu rekolekcyjnego Opoka,  wspólne kolędowanie wraz z dziecięcym zespołem "Promyczki Dobra" z Nowego Sącza, łamanie się opłatkiem, życzenia księdza Zbigniewa Pietruszki, Dyrektora tarnowskiej caritas, wigilijny posiłek oraz drobne gwiazdkowe podarunki wprowadziły wszystkich w atmosferę Świąt Bożego Narodzenia, cudu, którym przed wiekami Bóg obdarował człowieka.