Świąteczna pomoc dla najbardziej potrzebujących.

IMG 0523Pandemia zamknęła wiele drzwi, wiele sfer życia społecznego stało się nieosiągalne, ale nie zamknęła ludzkich serc, które po raz kolejny otworzyły się na pomoc dla najbardziej potrzebujących. W ostatnich dniach po raz kolejny mieszkańcy Schroniska dla osób bezdomnych „Domu dla Bezdomnych Mężczyzn Caritas Diecezji Tarnowskiej” w Tarnowie stali się świadkami ludzkiej solidarności.

W tym szczególnym okresie poprzedzającym Święta Bożego Narodzenia nie zabrakło ludzi dobrej woli, chcących wesprzeć bieżącą działalność Schroniska. Wiele osób otworzyło swe serca , dostarczając do Schroniska odzież, pościel, koce, kołdry i żywność. Szczególnie zaskoczyła duża aktywność szkół, które pomimo zdalnej pracy potrafiły zorganizować zbiórki niezbędnych artykułów wśród swoich uczniów i pracowników. Uzyskane w ten sposób artykuły w znakomity sposób wspomogą Schronisko które również przeżywa trudny okres wywołany skutkami pandemii oraz kosztami z tego wynikającymi jak również sezonem zimowym który jak co roku jest dla Schronisk trudnym czasem.

Dziś, kiedy po raz kolejny doznaliśmy ludzkiej życzliwości, wraz z życzeniami Błogosławionych Świat Bożego Narodzenia, pragniemy wyrazić gorące podziękowania wszystkim którzy w jakikolwiek sposób wspierali nas w minionym roku.

W sposób szczególny pragniemy podziękować Szkole Podstawowej im. Armii Krajowej w Szynwałdzie, Szkole Podstawowej nr 14 w Tarnowie –Krzyżu, Szkolnemu Kołu Caritas przy Szkole nr 9 w Tarnowie, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Tarnowie – Mościcach, firmom Mak I i Florpak w Wojniczu, oraz Fundacji Biedronka.

W aktualnej sytuacji, kiedy solidarność międzyludzka staje się nie tylko codzienną koniecznością, ale również w wielu sytuacjach czynnikiem umożliwiającym codzienne przetrwanie, głębokim gestem jest wsparcie druhów z Ochotniczej Straży Pożarnej w Piekiełku, którzy po raz kolejny przekazali Schronisku zebrane wśród lokalnej społeczności podstawowe środki utrzymania czystości, higieny osobistej oraz odzież.

Maślanka Jerzy