skarbonka plakat 2021 wwwNadszedł Czas Miłosierdzia

Pomoc seniorom dotkniętym przez pandemię i promocja rozwoju osobistego w duchu miłości do bliźniego – to dwa najważniejsze cele tegorocznej edycji charytatywnej akcji Jałmużna Wielkopostna pod hasłem „Czas Miłosierdzia”. Hasło to ma przypominać, że Wielki Post oraz następujący po nim Tydzień Miłosierdzia to szczególny okres w roku dla wszystkich chrześcijan. To czas, w którym szczególnie ważne jest dzielenie się sobą z innymi i dzielenie się tym, co mamy – zgodnie z zasadą, że prawdziwą wartość człowieka określa nie to, ile posiada, ale to, co może dać.

Caritas Diecezji Tarnowskiej proponuje trzy formy włączenia się do tej akcji:

• Pierwszą formą Dzieła będzie zebrana w Środę Popielcową taca, która przeznaczona jest na dzieła charytatywne podejmowane przez Caritas parafialne i Caritas diecezjalną.
  • skarbonkaDrugą formą Dzieła jest jałmużna wielkopostna, której towarzyszy skarbonka wielkopostna przekazywana dzieciom w parafiach. Akcja ta może angażować nie tylko dzieci czy młodzież, ale całe rodziny. Złożone do skarbonek ofiary pozostają w całości w parafii i powinny być przeznaczone na dzieła charytatywne dedykowane seniorom.
  • Trzecią postacią Dzieła jest zbiórka ofiar związana z tradycyjnym barankiem wielkanocnym oraz z paschalikiem wielkanocnym. Caritas Diecezji Tarnowskiej przygotowała 52 tysięcy baranków oraz 34 tysiące paschalików, które począwszy od I niedzieli Wielkiego Postu będą rozprowadzane przez członków Parafialnych Zespołów Caritas. Paschalik można wykorzystać podczas Liturgii w barankiWielką Sobotę, a następnie postawić na świątecznym stole. Można też zapalić go na grobie najbliższych w Poniedziałek Wielkanocny. Ofiary złożone przy okazji akcji – przeznaczone zostaną na pomoc osobom chorym i starszym.

Zachęcamy, by baranki i świece paschalne z logo Caritas były nie tylko ozdobą świątecznych stołów, ale nade wszystko niech będą symbolem pomocy chorym i osobom starszym.

Czas Milosierdzia WstepPoza pomocą osobom starszym organizatorzy akcji poświęcą w tym roku wiele uwagi kształtowaniu postaw miłości do bliźniego poprzez promowanie konkretnych działań, które mogą zostać zrealizowane przez każdego z nas w tym szczególnym czasie. W tym celu Caritas Polska będzie publikowała w każdą niedzielę Wielkiego Postu w swoich kanałach społecznościowych propozycje działań mających na celu realizację postawy miłosierdzia w praktyce (np. wolontariat, pomoc osobom wymagającym wsparcia w codziennych czynnościach czy kontakt z osobami samotnymi).