Święto Caritas

Niedziela Miłosierdzia Bożego - Święto Caritas

zd 160

II Niedziela Wielkanocna jest obchodzona w całym Kościele jako Uroczystość Miłosierdzia Bożego. W ten szczególny dzień "oczyma duszy wpatrujemy się w oczy Miłosiernego Jezusa, aby w głębi Jego spojrzenia znaleźć odbicie własnego życia oraz światło łaski, którą już po wielekroć otrzymaliśmy i którą Bóg zachowuje dla nas na każdy dzień i na dzień ostateczny" (Jan Paweł II, Kraków-Łagiewniki, 17.08.2002).

Niedziela Miłosierdzia Bożego jest równocześnie patronalnym Świętem Caritas. Każdego roku Caritas Diecezji Tarnowskiej, a więc pracownicy placówek prowadzonych przez naszą Caritas oraz wolontariusze Parafialnych Oddziałów Caritas i Szkolnych Kół Caritas dziękują za dar Bożego Miłosierdzia, za istniejące i powstające dzieła Caritas, za ofiarodawców oraz ludzi dobrej woli współpracujących i wspierających akcje charytatywne. To także dzień szczególnej modlitwy w intencji ubogich, chorych, niepełnosprawnych, bezdomnych, samotnych i starszych.

Zobacz kto dostał statuetkę Misericors – „Miłosierny Sercem”

Pomagają bezinteresownie starszym, chorym, samotnym, rodzinom wielodzietnym, a okazją by im za to podziękować były diecezjalne obchody święta Caritas. Statuetki Misericors – „Miłosierny Sercem” oraz listy gratulacyjne trafiły do wolontariuszy Parafialnych Oddziałów Caritas, darczyńców i pracowników tej kościelnej organizacji charytatywnej. Diecezjalne obchody Święta Caritas odbyły się w parafii Miłosierdzia Bożego w Brzesku. Mszy św. przewodniczył biskup tarnowski Andrzej Jeż, który wręczył też statuetki Misericors.  Niedziela Bożego Miłosierdzia będzie patronalnym świętem Caritas.